Citromos habcsókos pite (Lemon Meringue Pie)
2018. augusztus 25. írta: Gréta Madarász

Citromos habcsókos pite (Lemon Meringue Pie)

Az én drága Anyukám kedvenc sütije. Nincs hozzáfogható citromos édesség, a piték koronázatlan királynője. A citromos habcsókos pite, egy egyszerű pite tészta, egy úgy nevezett lemon curd vagyis citromlekvár és egy laza habcsók tökéletes egyesüléséből jött létre. Nem csak szép és Isteni finom desszert, de a habcsók formálásánál szabadjára engedhetitek a fantáziátokat!

Kell hozzá:

Tészta : 

30 dkg liszt

10 dkg cukor

20 dkg vaj

1 tojássárgája

1 citrom reszelt héja

1 teáskanál vaníliaaroma

Lemon curd:

2 tojás

10 dkg cukor

3 darab citrom 

1 teáskanál keményítő

50 gramm vaj

Meringue :

4 tojásfehérje

150 gramm porcukor

kb. egy evőkanálnyi citromlé

1 csipet só

Lássunk hozzá:

1. A tészta hozzávalóiból pite tésztát gyúrunk.  A vaj lehet egy picit puha, de semmiképpen ne legyen folyós. Ha Összegyúrtuk fél órácskára hűtőbe tesszük. 

2. A kihűlt tésztát lisztezett nyújtódeszkára borítjuk és a piteformánk méretére nyújtjuk. Vaksütéssel készül, tehát a tésztára alufóliát vagy sütőpapírt helyezünk, amit valamilyen nehezékkel töltünk fel, legyen az száraz bab vagy rizs. 20 perc vaksütés 200 fokon, és a tésztánk készen áll a felfedésre, így levesszük a nehezéket, és tovább sütjük 10 percig míg kap egy kis színt is. Szóval kaptunk egy roppanós, sima felületű, aranybarna tésztát.

3. Jön a citrom lekvár. Összekeverjük a cukrot, a keményítőt és a citromok reszelt héját. Hozzáadjuk a tojásokat és kikeverjük. A keveréket, hőálló tálba tesszük ugyanis, most megy a gőz fölé. Folyamatosan kevergetni kell, nehogy rántotta legyen, ha elolvadt benne a cukor, hozzáöntünk a citromok levéből 100 ml- t.  Addig melegítjük a gőz fölött míg el nem kezd sűrűsödni. Ha látjuk hogy rátapad egy kissé a fakanálra, akkor hozzáadhatjuk az 50 gramm vajat. Ha ez is elvegyült és szép sűrű és nap sárga a lekvárunk, elkészültünk. Félretesszük egy kicsit.

4. Jön a meringue, ami elég egyszerű lesz. Verjünk habbá 4 tojásfehérjét a csipet sóval, ahogy keményedik, kezdjük el kis adagokban hozzá tenni a porcukrot. Ha hozzáadagoltuk, mehet a pici citromlé, és ezzel megkaptuk a kemény habunkat.

5. A sütőt 140 fokra állítjuk. A tésztára rásimítjuk a citromlekvárt, majd annak a tetejére a tojáshabot. Ahogy csak jól esik. Lehet habzsákból mindenféle csini formában, vagy csak egyszerűen rá simítani. Szárnyaljon a kreativitás. 30 perc sütés után, vegyük ki a pitét...elkészültünk.

6. Várd meg amíg kihűl...most tényleg :D

7. Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://sutislanysutikei.blog.hu/api/trackback/id/tr1914202399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása