Az én drága Anyukám kedvenc sütije. Nincs hozzáfogható citromos édesség, a piték koronázatlan királynője. A citromos habcsókos pite, egy egyszerű pite tészta, egy úgy nevezett lemon curd vagyis citromlekvár és egy laza habcsók tökéletes egyesüléséből jött létre. Nem csak szép és Isteni finom desszert, de a habcsók formálásánál szabadjára engedhetitek a fantáziátokat!
Kell hozzá:
Tészta :
30 dkg liszt
10 dkg cukor
20 dkg vaj
1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliaaroma
Lemon curd:
2 tojás
10 dkg cukor
3 darab citrom
1 teáskanál keményítő
50 gramm vaj
Meringue :
4 tojásfehérje
150 gramm porcukor
kb. egy evőkanálnyi citromlé
1 csipet só
Lássunk hozzá:
1. A tészta hozzávalóiból pite tésztát gyúrunk. A vaj lehet egy picit puha, de semmiképpen ne legyen folyós. Ha Összegyúrtuk fél órácskára hűtőbe tesszük.
2. A kihűlt tésztát lisztezett nyújtódeszkára borítjuk és a piteformánk méretére nyújtjuk. Vaksütéssel készül, tehát a tésztára alufóliát vagy sütőpapírt helyezünk, amit valamilyen nehezékkel töltünk fel, legyen az száraz bab vagy rizs. 20 perc vaksütés 200 fokon, és a tésztánk készen áll a felfedésre, így levesszük a nehezéket, és tovább sütjük 10 percig míg kap egy kis színt is. Szóval kaptunk egy roppanós, sima felületű, aranybarna tésztát.
3. Jön a citrom lekvár. Összekeverjük a cukrot, a keményítőt és a citromok reszelt héját. Hozzáadjuk a tojásokat és kikeverjük. A keveréket, hőálló tálba tesszük ugyanis, most megy a gőz fölé. Folyamatosan kevergetni kell, nehogy rántotta legyen, ha elolvadt benne a cukor, hozzáöntünk a citromok levéből 100 ml- t. Addig melegítjük a gőz fölött míg el nem kezd sűrűsödni. Ha látjuk hogy rátapad egy kissé a fakanálra, akkor hozzáadhatjuk az 50 gramm vajat. Ha ez is elvegyült és szép sűrű és nap sárga a lekvárunk, elkészültünk. Félretesszük egy kicsit.
4. Jön a meringue, ami elég egyszerű lesz. Verjünk habbá 4 tojásfehérjét a csipet sóval, ahogy keményedik, kezdjük el kis adagokban hozzá tenni a porcukrot. Ha hozzáadagoltuk, mehet a pici citromlé, és ezzel megkaptuk a kemény habunkat.
5. A sütőt 140 fokra állítjuk. A tésztára rásimítjuk a citromlekvárt, majd annak a tetejére a tojáshabot. Ahogy csak jól esik. Lehet habzsákból mindenféle csini formában, vagy csak egyszerűen rá simítani. Szárnyaljon a kreativitás. 30 perc sütés után, vegyük ki a pitét...elkészültünk.
6. Várd meg amíg kihűl...most tényleg :D
7. Jó étvágyat!