Sacher-torta
2018. szeptember 29. írta: Gréta Madarász

Sacher-torta

A sacher-torta hallatán mindenkinek beugrik valami. Van akinek egy konkrét recept, másoknak egy egyszerű szó, ami sokat elárul: csokiii! Az osztrák csoda 1832-ben indult útjára, mikor Frenz Sacher megalkotta a herceg kérésére. A mindössze 16 éves Sacher csak remélhette akkoriban, hogy egyszerű csokis-lekváros tortája nem vész a feledés homályába. Arra valószínűleg nem számított,hogy fia fantasztikus tovább fejlesztésével, örökké ismertté válik ez a sütemény, és az egész világot meghódítja. Manapság már rengeteg különböző receptet olvashatunk, melyeknek több-kevesebb köze van az eredetihez. Számomra ez a recept jelenti az igazi Sacher élményt. Hogy mennyire hasonlít az eredetire, arról Metternich herceget kellene megkérdeznünk... 

Kell hozzá:

Tészta:

7 tojássárgája

150 gramm lágy vaj

125 gramm porcukor

200 gramm étcsokoládé

1 teáskanál vaníliaaroma

7 tojásfehérje

125 gramm kristálycukor

1 csipet só

150 gramm liszt

Töltelék:

200 gramm baracklekvár

Máz:

200 gramm étcsokoládé

250 gramm cukor

150 ml víz

Lássunk hozzá:

1. A tésztához először a csokoládét olvasztjuk fel. 

2. A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliával. Hozzákeverjük a tojások sárgáját.

3. A tojások fehérjét elkezdjük habbá verni egy csipet sóval. Ha keményedni kezd, óvatosan, kis dózisokban adagoljuk hozzá a kristálycukrot. Kemény habot verünk belőle.

4. Az olvasztott és már kihűlt csokit belekeverjük a vajas , tojássárgájás keverékbe. 

5. Felváltva óvatosan a tésztába keverjük a lisztet és a tojásfehérjehabot is.

6. 60 percig sütjük 180 fokos sütőben. Mikor kivesszük, azonnal levehetjük róla a tortakarikát, és fejjel lefelé egy tálra boríthatjuk, így a teteje sem lesz púpos, hanem szépen kiegyenesedik. Ha kihűlt, félbe vágjuk és jól megkenjük lekvárral. A torta tetejét és oldalát is vékonyan lekvározhatjuk. 

7. A glazúrhoz vagy mázhoz először cukorszirupot készítünk. A vizet és a cukrot egy lábasban összeforraljuk. Ha forr, levesszük a tűzről, és visszahűtjük test hőmérsékletig. Ezt az alapján tudjuk meghatározni, hogyha belemártjuk az ujjunkat, kellemesen melegnek érezzük. Ha visszahűlt belekeverjük az apróra tördelt csokoládét, és hagyjuk, hogy felolvadjon a cukorszirupban.

8. Ha totál teljesen ( de tényleg teljesen) kihűlt a glazúr középről indulva öntjük a mázat a tortára, úgy, hogy mindenhol befedje. 

9. Fontos, hogy az elkészült tortát, ne tároljuk hűtőben, mert "izzadni" kezdhet .

10. Jó étvágyat !

A bejegyzés trackback címe:

https://sutislanysutikei.blog.hu/api/trackback/id/tr9114271529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása