Szedres-citromos-fehércsokis mousse torta
2018. szeptember 03. írta: Gréta Madarász

Szedres-citromos-fehércsokis mousse torta

Kicsit bonyolultnak hangozhat így elsőre, de hamar kiderül majd, hogy ez nem így van. Tulajdonképpen ugyanis, egy olyan tortáról beszélünk, ami nem csak látványos de nagyon finom is, pedig ugyanazt csinájuk szinte minden réteggel. A mousse egy nagyon könnyed légies habot jelent, általában tejszínhab kap valamilyen stabilitást és ízt aminek segítségével mousse szintre lép. Mi is ezt fogjuk csinálni ebben a receptben. Szerencsés vagyok, mert a nagyszüleim kertjében rengeteg gyönyörű fekete szeder termett az idén így megtudtam alkotni ezt a receptet. 

Kell hozzá:

Tészta:

200 gramm darált mandula

1 marék aprított mandula

1 evőkanál barnacukor

1 tojássárgája

60 gramm vaj

Szeder zselé:

300 gramm szeder 

2 evőkanál narancslé

2 evőkanál citromlé

1 evőkanál méz

2 evőkanál víz

2 lapzselatin

Szeder mousse:

250 gramm szeder

200 ml habtjeszín

250 gramm mascarpone

1 teáskanál vaníliaaroma

2 teáskanál porcukor

2 lapzselatin

Citrom mousse:

2,5 citrom leve

250 gramm mascarpone 

200 ml habtejszín

2 teáskanál porcukor

2 lapzselatin

Fehércsoki mousse:

170 gramm fehércsoki

250 gramm mascarpone

200 ml habtejszín

2 lapzselatin

Lássunk hozzá:

1.A tésztához elmorzsoljuk a vajat a darált mandulával, a barnacukorral és az aprított mandulával, ha kicsit morzsalékos lett, hozzáadjuk a tojássárgáját is és pite tésztához hasonló állagú tészát gyúrunk belőle. 30percre hűtőbe tesszük. Ezután kinyújtuk és a tortaforma aljába nyomkodjuk ( én 22 centiset használtam).

2. Második lépésként a zselét készítjük el hiszen annak külön kell hűlnie, és bezselésednie ahhoz, hogy a tortába kerülhessen. A szedret leturmixoljuk és átszűrjük, hogy a magok ne kerüljenek a zselébe. Az így elkészült szedervelőt feltesszük melegedni a tűzre a narancslével, mézzel, és a vízzel. Közben beáztatjuk a lapzselatinokat. 5 perc áztatásra van szükségük hideg vízben. Ha a szedervelő meleg, de nem forr, hozzáadhatjuk a kicsavart fellazult zselatint, és feloldjuk a meleg szederben.

3. Kicsit hűtjük a velőt, majd ha langyos, egy 20 centis tortaformát kibélelünk szilikonnal, vagy sütőpapírral, és beleöntjük a zselét, ebben fog megkötni. Mehet a hűtőben 2 órára. Ezért ő a második lépés, mivel elég sokat kell hűlnie.

4. Jöhetnek a mousseok. Nincs szabály mindenki azt a réteget készíti el amelyiket szeretné. Én a szederrel kezdem, így a zselé fölülre kerül majd a két fehér réteg közé. A szeder mousshoz, ismét egy velőt készítünk. Leturmixoljuk a szedret. Kikeverjük egymással a mascarponét és a habtejszínből 100 ml-nyit, a vaníliát és a porcukrot. A maradék 100 ml tejszínt habbá verjük. A krémsajtos keverékhez hozzáadjuk a szedervelőt, majd a habbá vert tejszínt.  Szoksásoan feloldjuk a lapzselatint, 5 perc hidegvizes áztatás után 4 evőkanál vízzel összemelegítjük és feloldódik benne. A kihűlt zselatin megy a krémbe, és ezzel elkészült a szeder mousse, ami mehet is a hideg tésztára.

5. Hasonló lesz a citrom mousse készítése a szeder moussehoz. A mascarponet kikeverjük a citromlével 100 ml habtejszínnel , a vaníliával és a porcukorral. A maradék 100ml tejszínt habbá verjük, és ő is csatlakozik a csoporthoz. Végül a beáztatott majd feloldott zselatint ( ugyanúgy oldjuk fel, mint a szeder moussenál) is belekeverjük. Mehet a citrom mousse is a tortára. 

6. Jöhet a fehércsoki mousse. Nagy meglepi nem lesz. A mascarponet kikeverjük 100 ml habtejszínnel, a maradék 100 ml-t felverjük habbá. Felolvasztjuk a fehércsokit, és ha picit visszahűlt, hozzáöntjük a krémsajthoz. Hozzákeverjük a habbá vert tejszínt is. Végül a szokásos módon feloldott zselatint is. Mielőtt azonban ráöntenénk ezt a réteget, kivesszük a zselét.

7. A sütőpapírt fogva ráborítjuk a zselét a citrom moussra, és így a zselé eddigi alja lesz a teteje. Leszedjük róla a sütőpapírt. Most hogy a zselé is ott van, mehet rá a csoki mousse. Így a két fehéres réteg között ott lesz egy intenzív izű és színű zselénk. Szép munka !

8. Én egyszerűen díszítettem szeder szemekkel és pisztáciával.

9. Jó étvágyat hozzá! 

A bejegyzés trackback címe:

https://sutislanysutikei.blog.hu/api/trackback/id/tr1814217267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása