Mikor az ősz tagadhatatlanul beköszönt. Mikor a nyári meleg, szelessé és kissé hűvössé válik. Mikor a zöld falevelek milliónyi különféle színt kezdenek magukra ölteni, akkor kell egy pite. Én ezúttal egy almás pitét készítettem, mert klasszikus és nagyon jól illik az őszi időhöz. A szokásos pite tésztát itt egy kis fahéjjal, gyömbérrel és szerencsendióval dobjuk fel. Az almának lágy vaníliapudingon ágyazunk meg, és mindezt tetézzük egy karamellszósszal.
Kell hozzá:
Tészta:
22 dkg liszt
12 dkg cukor
1 csipet só
1/2 citrom reszelt héja
1 tojás
21 dkg vaj
1 + 1/2 teáskanál fahéj
1 teáskanál gyömbér
1 teáskanál szerecsendió
Töltelék:
1 csomag vaníliás pudingpor
500 ml tej
2 evőkanál cukor
3 közepes alma
3 teáskanál fahéj
3 evőkanál barnacukor
1 evőkanál citromlé
Karamellszósz:
12,5 dkg cukor
2 evőkanál víz
2.5 dkg vaj
75 ml habtejszín
1 csipet só
Lássunk hozzá:
1. Elsőként elkészítjük a tésztát, mivel pihentetni kell. A tészta hozzávalóit kimérjük majd egy tálban alaposan összegyúrjuk. Gombócot formálunk belőle, és folpackba csomagolva, egy órán át a hűtőben tároljuk.
2 Ez idő alatt elkészíthetjük a tölteléket. Ehhez elsőként készítünk egy vanília pudingot. Én a pudingport kikeverjük egy pici tejjel és a cukorral, majd a maradék tejet feltesszük melegedni a tűzre. Ha kezdenek pici buborékok keletkezni a szélén, tehát jó forró, beleöntjük a kikevert port. Sűrű pudingot főzünk belőle, majd hűlni hagyjuk.
3. Az almákat megpucoljuk, majd vékony gerezdekre vágjuk. Rászórjuk a fahéjat és a barna cukrot. Rálocsoljuk a citrom levet is és alaposan összekeverjük. Állni hagyjuk.
4. A hűtőből kivett tésztát lisztezett munkalapon a formánál kicsit nagyobbra nyújtjuk, hogy az oldalára is felérjen. Beleöntjük a vaníliapudingot. A pudingon szépen eloszlatjuk az almát. A maradék tésztánkat a forma méretére nyújtjuk. Befedjük vele a pitét. Villával megszurkáljuk a tetejét, hogy a felesleges levegő tudjon majd távozni. Lekenjük egy tojással vagy tojássárgával. 200 fokon 30-35 percig sütjük.
5. A karamellszószhoz feltesszük a cukrot a vízzel melegedni. Közepes lángon hagyjuk, hogy felolvadjon a cukor. Néha rázogathatjuk, de ne kavargassuk. Ha felolvadt, akkor nagyobb lángon aranybarnára forraljuk a cukrot. Mikor elérte azt az igazi borostyán színt, hozzáöntjük a tejszínt és a vajat is beletesszük. Hagyjuk, hogy a karamell feldolgozza a történteket. Pár másodperc után, fakanállal elkezdhetjük kevergetni.
6. Homogénre keverjük a szószunkat, és ha látjuk, hogy szép sima, elkészültünk. Nem baj ha kicsit híg, mert, ahogy hűl folyamatosan sűrűsödik is. Ha sokáig tároljuk és esetleg kezd megkötni, a mikróba pár másodperc melegítés után újra tökéletes szósz állagú lesz.
7. Jó étvágyat!