Egy szimpla lekváros lepény. Egy recept, ami az egyik legegyszerűbb recept a világon. Egy élmény, ami megmásíthatatlan. Ezt kínálja ez a lekváros lepény. Brutál roppanós, mégis a vékonysága miatt, könnyen fogyasztható pite tészta, egy markáns, kellemesen fanyar lekvárral párosítva. Mindenkinek mást juttat eszébe. Nekem azokat az estéket, mikor kicsi lány voltam, és még oda engedtem a tűzhelyhez a szüleimet. Mikor édesapám lekváros kiflikéket csinált ilyen roppanós tésztával, ugyanezeket az ízeket éreztem.Szintén elronthatatlan receptről beszélünk, ami bármelyik vasárnapi családi ebéd után megállja a helyét az asztalon. Ráadásul készíthetünk hozzá saját gyümi lekvárt, vagy ha nincs időnk tehetünk bele egy adagot a nagyitól kapott lekvárból, de a boltival is abszolút működik.
Kell hozzá:
Tészta:
22 dkg liszt
12 dkg cukor
1 csipet só
fél citrom reszelt héja
1 tojás
12 dkg vaj
Lekvár:
500 gramm erdei gyümölcs
Lássunk hozzá:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, amíg egy nagy gombóccá össze nem áll.
2. 1 órára a hűtőbe tesszük.
3. A tésztát 2/3- 1/3 arányban felosztjuk. Az alját kicsit nagyobbra nyújtuk a formánk méreténél, hogy pereme is legyen. Beletesszük a formába.
4. Ha kész lekvárt használunk, ráöntjük a tésztára. Ha mi vállalkozunk rá, akkor tegyük fel a gyümit főni, adjunk hozzá cukrot, pici keményítőt, citrom levet és forraljuk fel. Adjunk hozzá dzsemfixet és hűtsük ki. Öntsük rá a tésztára.
5. A maradék tésztát, a forma méretének megfelelően nyújtuk. A lekvár tetejére tesszük. A pereménél összecsipkedjük. Villával megszurkáljuk a tetejét. Megkenjük tojással a tésztát, majd 200 fokos sütőbe helyezzük. 30-35 perc alatt el is készül. Változó, hogy ki hogyan szereti. Mi langyosan is imádjuk, de hidegen is versenyképes :D
6. Jó étvágyat !