Baszk lekváros lepény...mint a nagyié
2018. szeptember 06. írta: Gréta Madarász

Baszk lekváros lepény...mint a nagyié

Hangulat: Hagyományörző

Egy szimpla lekváros lepény. Egy recept, ami az egyik legegyszerűbb recept a világon. Egy élmény, ami megmásíthatatlan. Ezt kínálja ez a lekváros lepény. Brutál roppanós, mégis a vékonysága miatt, könnyen fogyasztható pite tészta, egy markáns, kellemesen fanyar lekvárral párosítva. Mindenkinek mást juttat eszébe. Nekem azokat az estéket, mikor kicsi lány voltam, és még oda engedtem a tűzhelyhez a szüleimet. Mikor édesapám lekváros kiflikéket csinált ilyen roppanós tésztával, ugyanezeket az ízeket éreztem.Szintén elronthatatlan receptről beszélünk, ami bármelyik vasárnapi családi ebéd után megállja a helyét az asztalon.  Ráadásul készíthetünk hozzá saját gyümi lekvárt, vagy ha nincs időnk tehetünk bele egy adagot a nagyitól kapott lekvárból, de a boltival is abszolút működik.

Kell hozzá

Tészta:

22 dkg liszt

12 dkg cukor

1 csipet só

fél citrom reszelt héja

1 tojás

12 dkg vaj

Lekvár:

500 gramm erdei gyümölcs

Lássunk hozzá:

1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, amíg egy nagy gombóccá össze nem áll.

2. 1 órára a hűtőbe tesszük.

3. A tésztát 2/3- 1/3 arányban felosztjuk. Az alját kicsit nagyobbra nyújtuk a formánk méreténél, hogy pereme is legyen. Beletesszük a formába.

4. Ha kész lekvárt használunk, ráöntjük a tésztára. Ha mi vállalkozunk rá, akkor tegyük fel a gyümit főni, adjunk hozzá cukrot, pici keményítőt, citrom levet és forraljuk fel. Adjunk hozzá dzsemfixet és hűtsük ki. Öntsük rá a tésztára. 

5. A maradék tésztát, a forma méretének megfelelően nyújtuk. A lekvár tetejére tesszük. A pereménél összecsipkedjük. Villával megszurkáljuk a tetejét. Megkenjük tojással a tésztát, majd 200 fokos sütőbe helyezzük. 30-35 perc alatt el is készül. Változó, hogy ki hogyan szereti. Mi langyosan is imádjuk, de hidegen is versenyképes :D 

6. Jó étvágyat !

A bejegyzés trackback címe:

https://sutislanysutikei.blog.hu/api/trackback/id/tr2714220667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2018.09.09. 19:35:36

Finomnak néz ki, jó képet csináltál róla :) Nekem van egy recepteskönyvem, nagyimé volt. Én is szoktam belőle ételeket készíteni. www.ujsagomat.hu/aldi/aktualis-ajanlatok-uj-csutortoktol-06-09-2018/
süti beállítások módosítása