Csalódás akkor ér minket, amikor az irreális vágyaink, a reális lehetőségeinkkel találkoznak. Amikor a makacs remények befészkelik magukat a fejünkbe, oda, ahol addig az ésszerűség uralkodott. Magával hozván a bizonytalanságot és a naivitást. De miért is ne reménykednénk ? Ha feladnánk semmi sem maradna, csak a sötét és a gonosz. Miért nem voltam okosabb? Vagy csak kevésbé irreális?
Ilyen és ehhez hasonló gondolatok cikáztak a fejemben, mikor először készítettem el ezt a receptet. Olyan érzéseket kellett kiadnom magamból, amiket én sem tudtam pontosan megfogni vagy megfogalmazni . Egy olyan párosításra és receptre volt szükségem, ami biztosan nem okoz csalódást. Ilyen a mogyoróvaj és a csoki. Összepárosították már őket ezerszer, mégsem találkoztam még olyan recepttel, ami valahogy ennyire teljes. Az eredetileg angol receptre a sweetestmenu.com oldalon akadtam rá, majd vettem a bátorságot és lefordítottam.
Kell hozzá:
Tészta:
170 gramm vaj
90 gramm porcukor
1 teáskanál vaníliaaroma
210 gramm liszt
Mogyoróvajas töltelék:
375 gramm síma mogyoróvaj
115 gramm vaj
220 gramm porcukor
Csokoládé ganache:
100 gramm étcsokoládé
120 ml habtejszín
Márványosításhoz:
2 evőkanál mogyoróvaj
Lássunk hozzá:
1. A tésztához: a vajat habverővel 2 perc alatt habosra keverjük. Mehet hozzá a cukor és a vanília. Elkeverjük. Csatlakozhat a liszt is. Ha őt is rendesen beavattuk a buliba, a tésztánkat a kis kezünkkel egy 22cm-es forma aljába nyomkodjuk. 160 fokon 15-16 percig sütjük. A színe világos marad, és ez jó is így nekünk.
2.A töltelékhez: A vajat, a mogyoróvajat és a cukrot simára keverjük akár gépi, akár kézi habverővel. Mehet rá a megsült, kihűlt tésztánkra. Bonyolult volt, mi ? :D
3. A csoki ganache-hoz: A tejszínt felmelegítjük, majd hozzátörjük a csokit és összeolvasztjuk az egészet. Picit meghűtjük. Majd a torta tetejére öntjük. Pici mogyoróvaj halmokat helyezünk a ganache tetejére majd egy fogpálcika segítségével egyszerűen "elhúzzuk", márványosítjuk a mogyoróvajat a csokiban.
4. Jó étvágyat!