Nagyapám kedvenc süteménye megrendíthetetlenül a lúdláb. A legkacifántosabb süteményt is elé rakhatom, akkor sem fog semmi felnőni a lúdlábhoz a szemében. Mikor megcsináltam ezt az újragondolt verziót, izgultam, hogy nem látja majd benne az eredeti koncepciót. De mikor megkóstolta, elégedetten mondta: Te, hát ennek lúdláb íze van!! Fúú...kétszáz mázsa lezuhant a szívemről. Azt kell mondjam, nagypapámnak kifejezetten hálás lehetek, egyrészt,azért, hogy van. Másrészt, hogy inspirált ennek a sütinek az elkészítésére. Brutál egyszerű, ne féljen tőle senki!
Az eredetileg kakaós piskotán csücsülő kakaósvajkrém, csoki koronával, és meggy darabokkal nálam, kakaós brownie lapok között, meggyhab és csokoládéhab, a tetején egy jól irányzott, már- már szokványos csoki ganache-al, azaz csokikrémmel. Na nézzük mi fán terem a lúdláb:
Kell hozzá:
Tészta :
4x : 2 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál kakaópor
2 evőkanál olaj
1 csipet só
Meggyhab:
250 gramm mascarpone
2 evőkanál porcukor
6 evőkanál meggy lekvár
1 evőkanál citromlé
50 mililiter habtejszín
Csokihab:
50 gramm olvasztott étcsoki
250 gramm mascarpone
2 evőkanál porcukor
2 evőkanál kakaópor
100 mililiter habtejszín
rum vagy rumarora ízlés szerint
Csoki Ganache:
100 ml habtejszín
100 gramm étcsokoládé
Lássunk hozzá:
1. Egyesével elkészítjük a lapokat, de nem kell szívbajt kapni. Elkészíteni kb. 5 perc, megsütni meg 10 : A két tojást habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a kakaóport a sót az olajat, majd ismét elkeverjük.18 centis formában sütöm a lapot 180 fokon, 10-12 percig. Mind a négy lapnál így járok el.
2. A meggykrémhez : 250 gramm mascarpone-t kikeverek 6 evőkanál meggylekvárral, szerintem különösen jól áll a krémnek, ha tudunk darabos meggylekvárt használni, mint a mi menő házi lekvárunk. Hozzáadom a porcukrot, a citromlét és a tejszínt. Gépi habverővel simára keverem pár perc alatt.
3. A csokikrémhez: Felolvasztjuk a csokoládét, majd hagyjuk langyosra hűlni. Ha táblás csokit használunk a tábla másikfelét most jólirányzottan megdézsmáljuk. A mascarpone-t kikeverjük a porcukorral és a tejszínnel, majd hozzáadjuk az olvasztott étcsokit, és azzal is szépen kikeverjük. Mehet hozzá a kakaópor is, illetve a rum vagy rumaroma, ízlés szerint. BADABUMMM kész a csokikrém. Nem volt nehéz, ugye?
4. Na állítsuk fel ezt a tortát! Az első lapra, a meggykrémünk felét toljuk rá, majd elsimítjuk. Mehet rá a második lap, amire a változatosság kedvéért mehet a rumos-csokikrém fele. Na már alakul. Jöhet a harmadik lap, amire a meggykrém második fele látogat és a negyedik lappal lezárjuk az egészet.
5. Na de van még egy fél adag csoki krémünk...Mi lesz most? Hát a maradék krémünkkel szépen bevonhatjuk a torta tetejét vékonyan, és az oldalát is. Viszont ha meztelentortát szeretnénk, akkor egy az egyben le is ülhetünk a krémmel az ölünkben a TV elé és betermelhetjük az egészet.
6. A ganachehoz, amit a tetejére készítünk, felmelegítjük a habtejszínt, de nem kell felforrnia. Ha látszik rajta, hogy már csípős a hangulata, ráöntjük az apróra vágott csokira.Pár másodpercig hagyjuk, hogy megbeszéljék a dolgokat, aztán segítünk nekik egy fakanállal, egy hullámhosszra kerülni. Ha szépen egyneműek lettek, zutty a tortára. Ezt lehet lapáttal, spatulával vagy akár cumival is csinálni. Na jó hír, kész vagytok. Táádááámm!!
7. Szép munka! Jó étvágyat!