Lúdláb torta újragondolva
2018. december 23. írta: Gréta Madarász

Lúdláb torta újragondolva

Hangulat: Hálás

Nagyapám kedvenc süteménye megrendíthetetlenül a lúdláb. A legkacifántosabb süteményt is elé rakhatom, akkor sem fog semmi felnőni a lúdlábhoz a szemében. Mikor megcsináltam ezt az újragondolt verziót, izgultam, hogy nem látja majd benne az eredeti koncepciót. De mikor megkóstolta, elégedetten mondta: Te, hát ennek lúdláb íze van!! Fúú...kétszáz mázsa lezuhant a szívemről. Azt kell mondjam, nagypapámnak kifejezetten hálás lehetek, egyrészt,azért, hogy van. Másrészt, hogy inspirált ennek a sütinek az elkészítésére. Brutál egyszerű, ne féljen tőle senki!

Az eredetileg kakaós piskotán csücsülő kakaósvajkrém, csoki koronával, és meggy darabokkal nálam, kakaós brownie lapok között, meggyhab és csokoládéhab, a tetején egy jól irányzott, már- már szokványos csoki ganache-al, azaz csokikrémmel.  Na nézzük mi fán terem a lúdláb:

Kell hozzá: 

Tészta : 

4x : 2 tojás

      4 evőkanál cukor

      4 evőkanál kakaópor

      2 evőkanál olaj

      1 csipet só

Meggyhab:

250 gramm mascarpone

2 evőkanál porcukor

6 evőkanál meggy lekvár

1 evőkanál citromlé

50 mililiter habtejszín

Csokihab:

50 gramm olvasztott étcsoki

250 gramm mascarpone

2 evőkanál porcukor

2 evőkanál kakaópor

100 mililiter habtejszín

rum vagy rumarora ízlés szerint

Csoki Ganache:

100 ml habtejszín

100 gramm étcsokoládé

Lássunk hozzá:

1. Egyesével elkészítjük a lapokat, de nem kell szívbajt kapni. Elkészíteni kb. 5 perc, megsütni meg 10 : A két tojást habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a kakaóport a sót  az olajat, majd ismét elkeverjük.18 centis formában sütöm a lapot 180 fokon, 10-12 percig. Mind a négy lapnál így járok el.

2. A meggykrémhez : 250 gramm mascarpone-t kikeverek 6 evőkanál meggylekvárral, szerintem különösen jól áll a krémnek, ha tudunk darabos meggylekvárt használni, mint a mi menő házi lekvárunk. Hozzáadom a porcukrot, a citromlét és a tejszínt. Gépi habverővel simára keverem pár perc alatt. 

3. A csokikrémhez: Felolvasztjuk a csokoládét, majd hagyjuk langyosra hűlni. Ha táblás csokit használunk a tábla másikfelét most jólirányzottan megdézsmáljuk. A mascarpone-t kikeverjük a porcukorral és a tejszínnel, majd hozzáadjuk az olvasztott étcsokit, és azzal is szépen kikeverjük. Mehet hozzá a kakaópor is, illetve a rum vagy rumaroma, ízlés szerint. BADABUMMM kész a csokikrém. Nem volt nehéz, ugye?

4. Na állítsuk fel ezt a tortát! Az első lapra, a meggykrémünk felét toljuk rá, majd elsimítjuk. Mehet rá a második lap, amire a változatosság kedvéért mehet a rumos-csokikrém fele. Na már alakul. Jöhet a harmadik lap, amire a meggykrém második fele látogat és a negyedik lappal lezárjuk az egészet. 

5. Na de van még egy fél adag csoki krémünk...Mi lesz most? Hát a maradék krémünkkel szépen bevonhatjuk a torta tetejét vékonyan, és az oldalát is. Viszont ha meztelentortát szeretnénk, akkor egy az egyben le is ülhetünk a krémmel az ölünkben a TV elé és betermelhetjük az egészet.

6. A ganachehoz, amit a tetejére készítünk, felmelegítjük a habtejszínt, de nem kell felforrnia. Ha látszik rajta, hogy már csípős a hangulata, ráöntjük az apróra vágott csokira.Pár másodpercig hagyjuk, hogy megbeszéljék a dolgokat, aztán segítünk nekik egy fakanállal, egy hullámhosszra kerülni. Ha szépen egyneműek lettek, zutty a tortára. Ezt lehet lapáttal, spatulával vagy akár cumival is csinálni. Na jó hír, kész vagytok. Táádááámm!! 

7. Szép munka! Jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sutislanysutikei.blog.hu/api/trackback/id/tr2314509836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása