Azt hiszem ideje bevallani :egyértelműen csoki függő vagyok. Valahogy elámulok azon mennyi különböző arca van. Mennyi felhasználási módja. Mennyi féleképpen variálható de az eredmény mindig valami nagyon finom. A trüffel az az édesség, ami pusztán csokoládé. Tiszta és megmásíthatatlan csokoládé és ettől lesz tökéletes. Kitalálni egy receptet, ahol nem dominánsan hanem egymást szépen kiegészítve jellennek meg a trüffel brutál intenzív ízei a csokitorta szintén nem háttérbe megbújó aromáival, nem egyszerű. Elsőre ez töménynek és"túl csokisnak" tűnhet. Már ha van ilyen. De a rum és a kávé ízének harmonizálása a csokiéval valahogy elsimítja minden kételyét az embernek.
Kell hozzá:
Tészta:
3 tojás
6 evőkanál cukor
3 evőkanál olaj
6 evőkanál kakaópor
1 csipet sütőpor
Mousse:
500 gramm mascarpone
200 gramm étcsokoládé
50 ml habtejszín
1 evőkanál rumaroma
1 csésze lefőzött kávé
300 ml felvert habtejszín
2 evőkanál porcukor
Trüffelekhez:
100 gramm étcsokoládé
25 ml habtejszín
25 ml kávé
Lássunk hozzá:
1. A tésztához a tojásokat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert kakaóport, és az olajat is. 22 cm-es torta forma alját kibéleljük sütőpapírral, és a tésztát beleöntjük a formába. Gyorsan elkészül, 12-15 perc kell neki 180 fokon. Ha kisült természetesen teljesen kihűtjük.
2. A moussehoz felolvasztjuk gőz felett a csokikt. Kihűtjük. A mascarpone-t összekeverjük a kihűtött csokival, a tejszínnel, a kávéval , a rummal és a porcukorral. Végül felverjük a habtejszínt, és óvatosan belekeverjük a krémünkbe. Ezzel lazítjuk fel a tömör sajtkrémet. Így egy sokkal lágyabb állagú habos krémet fogunk kapni, mégis intenzív marad az íze. Rásimítjuk a krémet a tésztára, majd hűtjük úgy két órát.
3. Trüffeleket készítünk a díszítéshez ( vagy csak úgy , mert az egyik legfantasztikusabb dolog a világon). Gőz fölött öszeolvasztjuk a csokit a kávés tejszínnel. Ha valaki nincs oda az intenzív étcsokoládé ízért akkor tehet bele egy pici porcukrot.
4. Jó étvágyat!