Sós karamellás - mandulás ricotta torta
2018. szeptember 03. írta: Gréta Madarász

Sós karamellás - mandulás ricotta torta

Az egyik legizgalmasabb párosításnak tűnhet a ricotta és a sós karamella, de az igazság az, hogyha minden szokatlan párostól beparáznánk, sosem születtek volna olyan kombók mint az ananász és a pizza...vagy épp a banán és a mogyoróvaj. A fanyar ricotta krém ebben a receptben, hűséges barátként támogatja a reflektorfényben napozó sós karamellt és mandulát. A Sós karamell imádóknak kötelező ez a recept, és nem kell megijedni a karamell készítésétől, kicsi odafigyeléssel, elronthatatlan !

Kell hozzá:

Tészta: 

1 marék lepirított pisztácia felaprítva

1 marék lepirított mandula felaprítva

1 bögre darált zabkeksz

80 gramm olvasztott vaj

1 csipet só

Krém:

250 gramm ricotta

250 gramm mascarpone

2 evőkanál tejföl

70 ml habtejszín

70 gramm porcukor

1 citrom leve

1 teáskanál vaníliaaroma

3 lap zselatin ( + 4 evőkanál víz a feloldáshoz)

Sós karamellszósz:

12.5 dkg cukor

2 evőkanál víz

75 ml habtejszín

25 gramm vaj

1 nagy csipet só

Díszítés:

2 marék hántolt mandula 

Lássunk hozzá:

1. A tésztához összekeverjük a pisztáciát, a mandulát a darált kekszet és az olvasztott vajat. Addig vegyítjük, míg látjuk, hogy a vaj néhol összefogja a morzsalékot. 22 centis forma aljába nyomkodjuk és jól összenyomjuk, hogy biztosan egyben maradjon. Hűtőbe pihizve várja, hogy ráérkezzen a krém.

2. A krémhez összekeverjük egy habverővel a ricottát, a mascarponét, a vaníliát, a citrom levét, a tejfölt és a porcukrot. Habbá verjük a habtejszínt, és óvatos mozdulatokkal a krémhez keverjük. A lapzselatint először hideg vízbe áztatjuk 5 percig. Ezután 4 evőkanál vízzel felhelyezzük a tűzre és feloldjuk. Visszahűtjük, hogy ne melegen kerüljön a krémbe. Ha kihűlt hozzákeverjük, és a tortára öntjük a krémet. Nem kell megijedni ha folyékonyabbnak tűnik mondjuk egy rendes krémnél, a zselatin tökéletesen bedolgozza majd magát pár óra alatt és olyan stabil krémünk lesz, hogy öröm lesz szelni.

3. A karamellszósz kicsit sem nehéz feladat. A cukrot a két evőkanál vízzel feltesszük a tűzre. Közepes lángon szép lassan elfog kezdeni olvadozni. Ne kavarjuk fakanállal, csak rázzuk meg néha ha úgy látjuk egyik oldalon gyorsabban olvad , mint máshol. Kell neki a nyugi, mert könnyen ki kristályosodhat ha kavarásszuk. Ha szépen barnul és olyan igazi borostyános színe van, hozzáadjuk a tejszínt, és a vajat. Aztán hagyjuk, hogy a hő minden mást megoldjon. Ennél a folyamatnál már kevergethetjük, segítünk a karamellnek elvegyülni a hidegtejszínnel. Ha a nagy hőmérséklet eltérés miatt, hirtelen összeugrik a karamell akkor sem kell  kétségbeesni, mert kis idővel teljesen feloldódik majd.  Jól megsózzuk a szószunkat.

4. Ha összevegyültek, elkészült a karamellszósz, ami a tűzről levéve folyamatosan hűl ezáltal sűrűsödik, ezért a tökéletes szósz állagot már kihűlt állapotában fogja elérni. A torta tetejére öntük a szószt, én mindezt úgy csináltam, hogy rajta volt még a torta oldalán a forma.

5. A szószba hántolt apróra vágott mandulát szórunk. 

6. Jó étvágyat hozzá ! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://sutislanysutikei.blog.hu/api/trackback/id/tr5814220591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása