A répatorta sokakban elsőre bizonytalan és kétséges érzéseket kelt. Zöldség. A levesbe való. De nem. A középkorban azért használták, hogy cukor helyett, ezzel édesítsék meg a süteményeket. A II. világháborút követően pedig szintén a répa segítsége kellett, hogy finom sütiket gyárthassanak, de láss csodát: Bejött! Függetlenül attól, hogy a sárgarépa egy zöldség a zamatossága és édessége miatt finom és szaftos torta készíthető belőle. Ennek a sütinek az esetében is több receptet próbáltam ki mire megtaláltam az igazit.Végül rátaláltam TeaRoom receptjére és egy brutál egyszerű krémmel egészítettem ki. Tulajdonképpen egy répás piskótát fogunk készíteni :) Megint iszonyatosan könnyű receptről van szó, élvezzétek :)
Kell hozzá:
Tészta:
30 dkg sárgarépa
3 tojás
30 dkg liszt
1,5 dl napraforgó olaj
22 dkg porcukor
1 teáskanál vaníliaaroma
Fahéj ízlés szerint
1 csomag sütőpor
Krém:
250 dkg mascarpone
150 ml habtejszín
3 evőkanál porcukor
2 teáskanál vaníliaaroma
Lássunk hozzá:
1. Először a tésztát készítjük el. Ehhez a répákat megpucoljuk, és apróra reszeljük. A 3 darab tojást szét választjuk.
2. A sárgáját a cukorral és a vaníliaaromával kikeverjük. Hozzáadjuk az olajat, és a sárgarépát.
3. Ízlés szerint ízesítjük fahéjjal. Én kb. 2 teáskanálnyit tettem bele, mert nagyon szeretem.
4. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és ezt is a masszához keverjük.
5. Kemény habbá verjük a tojások fehérjét és ez is csatlakozhat a masszába.
6. 20 centis formában ,180 fokon, 60 percig sütjük.
7. A sütőből kivesszük és békén hagyjuk. ( de tényleg, hűlnie kell)
8. De addig sem unatkozunk, elkészítjük a krémet. Ehhez a mascarpone-t összekeverjük a habtejszínnel, a vaníliával és a porcukorral. Addig keverjük, amíg szép sima, sűrű, és tiszta krémet nem kapunk.
9. Ha kihűlt a tortánk, magunkhoz vesszük a torta gyilkoló késünket. Én levágtam a tetejét mert púpos lett( de ez konkrétan 2.5 perc alatt el is tűnt a tányérról ), utána pedig félbe vágtam a tortát. A Krém kétharmad részét kentem a két lap közé. A maradékkal pedig vékonyan bevontam a tetejét és az oldalát.
10. Kész is. Ugye nem is volt nehéz? Jó étvágyat!