Mindenkinek vannak nehezebb napjai. Amikor semmi nem úgy sikerül, amikor nem találjuk a dolgok értelmét. Amikor minden, ami addig jónak vagy egyértelműnek tűnt megkérdőjeleződik és mi teljesen összezavarodunk. Ilyenkor jó megállni és valami olyat csinálni, ami maximálisan kikapcsol, ami mellett nem tudsz gondolkozni. A macaron készítés ilyen tevékenység. Az biztos, hogy közben a koncentráció százszázalékos. De nem csak a készítése az ami teljes nézőpont változáshoz tud vezetni, de a kóstolása is.
A macaron az ízek, a színek, az érzések harmóniájának teljes összessége. Magában hordozza a képességet, hogy új hangulatot adjon fogyasztójának, és egy negyed másodpercig teljesen elcsendesítse a zavaros gondolatokat. Tudom, egy mumus. Az elkészítésének nehézségeiről "mítoszok" szólnak. De annyira nem vészes, mint ígérik. Nem biztos, hogy elsőre tökéletes lesz, de csak akkor derül ki, ha megpróbáljuk. Több féle recept kipróbálása után, ami bevált az : Nosalty oldaláról b-ors konyhájának kiváló receptje, amit annyi változtatással szoktam kivitelezni, hogy mandulaliszt helyett darált mandulát használok.
Kell hozzá:
125 gramm darált mandula
250 gramm átszitált porcukor
4 tojásfehérje
80 gramm cukor
tetszőleges gél állagú ételfesték
Ganache-hoz:
1 dl habtejszín
150 gramm étcsokoládé
35 gramm vaj
Lássunk hozzá:
1. Az átszitált porcukrot és a darált mandulát összekeverjük. Figyeljünk, hogy ne legyen benne tényleg semmilyen csomó.
2. Elkezdjük felverni a tojásfehérjéket. Mikor kezd keményedni, apránként hozzá adagoljuk a kristálycukrot. Ha elfogyott, akkor pedig a tetszőleges szín eléréséig gél állagú festéket adagolunk hozzá. Ha kész a megfelelő szín, leállítjuk a habverőt, és elvisszük messzire. Nincs már szükségünk rá :D
3. Több részletben a felvert habunkhoz keverjük a porcukros mandulát. Eleinte óvatosan forgatjuk, majd a végén ha már az utolsó adag habot is elvegyítettük, párszor átkeverhetjük rendes keverő mozdulatokkal is. Kész a tésztánk.
4. Habzsákba töltjük, sima kör alakú nyomófejet használjunk hozzá. 50-es érme nagyságú korongokat nyomunk ki szilikonos sütőpapírra, nem túlságosan közel egymáshoz. 20 percre félrerakjuk, majd 150 fokon 12 -15 perc alatt készre sütjük őket. Fontos, hogy egyszerre csak egy tepsi legyen bent a sütőben.
5. Elkészítjük a csoki krémet is, káromkodva, a ganache-t. A habtejszínt felmelegítjük, a vajjal együtt. Ha ez az egyveleg kellően meleg, hozzáadjuk a csokoládét. Ha teljesen felolvadt a csokoládénk, kész is vagyunk. Hagyjuk kihűlni teljesen. Ha ez meg van, habzsákkal vagy kiskanállal is betölthetjük a macaronokat. Nincs más hátra, mint hogy azt mondjam:
6. Jó étvágyat!