Karamellás almás pite
2018. október 06. írta: Gréta Madarász

Karamellás almás pite

Hangulat: békés

Mikor az ősz tagadhatatlanul beköszönt. Mikor a nyári meleg, szelessé és kissé hűvössé válik. Mikor a zöld falevelek milliónyi különféle színt kezdenek magukra ölteni, akkor kell egy pite. Én ezúttal egy almás pitét készítettem, mert klasszikus és nagyon jól illik az őszi időhöz. A szokásos pite tésztát itt egy kis fahéjjal, gyömbérrel és szerencsendióval dobjuk fel. Az almának  lágy vaníliapudingon ágyazunk meg, és mindezt tetézzük egy karamellszósszal. 

Kell hozzá:

Tészta:

22 dkg liszt

12 dkg cukor

1 csipet só

1/2 citrom reszelt héja

1 tojás

21 dkg vaj

1 + 1/2 teáskanál fahéj

1 teáskanál gyömbér

1 teáskanál szerecsendió

Töltelék:

1 csomag vaníliás pudingpor

500 ml tej

2 evőkanál cukor

3 közepes alma

3 teáskanál fahéj

3 evőkanál barnacukor

1 evőkanál citromlé

Karamellszósz:

12,5 dkg cukor

2 evőkanál víz

2.5 dkg vaj

75 ml habtejszín

1 csipet só

Lássunk hozzá:

1. Elsőként elkészítjük a tésztát, mivel pihentetni kell. A tészta hozzávalóit kimérjük majd egy tálban alaposan összegyúrjuk. Gombócot formálunk belőle, és folpackba csomagolva, egy órán át a hűtőben tároljuk. 

2 Ez idő alatt elkészíthetjük a tölteléket. Ehhez elsőként készítünk egy vanília pudingot. Én a pudingport kikeverjük  egy pici tejjel és a cukorral, majd a maradék tejet feltesszük melegedni a tűzre. Ha kezdenek pici buborékok keletkezni a szélén, tehát jó forró, beleöntjük a kikevert port. Sűrű pudingot főzünk belőle, majd hűlni hagyjuk.

3. Az almákat megpucoljuk, majd vékony gerezdekre vágjuk. Rászórjuk a fahéjat és a barna cukrot. Rálocsoljuk a citrom levet is és alaposan összekeverjük. Állni hagyjuk. 

4. A hűtőből kivett tésztát lisztezett munkalapon a formánál kicsit nagyobbra nyújtjuk, hogy az oldalára is felérjen. Beleöntjük a vaníliapudingot. A pudingon szépen eloszlatjuk az almát. A maradék tésztánkat a forma méretére nyújtjuk. Befedjük vele a pitét. Villával megszurkáljuk a tetejét, hogy a felesleges levegő tudjon majd távozni. Lekenjük egy tojással vagy tojássárgával. 200 fokon 30-35 percig sütjük. 

5. A karamellszószhoz feltesszük a cukrot a vízzel melegedni. Közepes lángon hagyjuk, hogy felolvadjon a cukor. Néha rázogathatjuk, de ne kavargassuk. Ha felolvadt, akkor nagyobb lángon aranybarnára forraljuk a cukrot. Mikor elérte azt az igazi borostyán színt, hozzáöntjük a tejszínt és a vajat is beletesszük. Hagyjuk, hogy a karamell feldolgozza a történteket. Pár másodperc után, fakanállal elkezdhetjük kevergetni.

6. Homogénre keverjük a szószunkat, és ha látjuk, hogy szép sima, elkészültünk. Nem baj ha kicsit híg, mert, ahogy hűl folyamatosan sűrűsödik is. Ha sokáig tároljuk és esetleg kezd megkötni, a mikróba pár másodperc melegítés után újra tökéletes szósz állagú lesz.

7. Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://sutislanysutikei.blog.hu/api/trackback/id/tr2914285413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása