Macaron
2018. december 12. írta: Gréta Madarász

Macaron

Hangulat: zavarodott

Mindenkinek vannak nehezebb napjai. Amikor semmi nem úgy sikerül, amikor nem találjuk a dolgok értelmét. Amikor minden, ami addig jónak vagy egyértelműnek tűnt megkérdőjeleződik és mi teljesen összezavarodunk. Ilyenkor jó megállni és valami olyat csinálni, ami maximálisan kikapcsol, ami mellett nem tudsz gondolkozni. A macaron készítés ilyen tevékenység. Az biztos, hogy közben a koncentráció százszázalékos. De nem csak a készítése az ami teljes nézőpont változáshoz tud vezetni, de a kóstolása is. 

A macaron az ízek, a színek, az érzések harmóniájának teljes összessége. Magában hordozza a képességet, hogy új hangulatot adjon fogyasztójának, és egy negyed másodpercig teljesen elcsendesítse a zavaros gondolatokat. Tudom, egy mumus. Az elkészítésének nehézségeiről "mítoszok" szólnak. De annyira nem vészes, mint ígérik. Nem biztos, hogy elsőre tökéletes lesz, de csak akkor derül ki, ha megpróbáljuk. Több féle recept kipróbálása után, ami bevált az : Nosalty oldaláról b-ors konyhájának kiváló receptje, amit annyi változtatással szoktam kivitelezni, hogy mandulaliszt helyett darált mandulát használok.

Kell hozzá:

125 gramm darált mandula

250 gramm átszitált porcukor

4 tojásfehérje

80 gramm cukor

tetszőleges gél állagú ételfesték

Ganache-hoz:

1 dl habtejszín

150 gramm étcsokoládé

35 gramm vaj

Lássunk hozzá:

1. Az átszitált porcukrot és a darált mandulát összekeverjük. Figyeljünk, hogy ne legyen benne tényleg semmilyen csomó. 

2. Elkezdjük felverni a tojásfehérjéket. Mikor kezd keményedni, apránként hozzá adagoljuk a kristálycukrot. Ha elfogyott, akkor pedig a tetszőleges szín eléréséig gél állagú festéket adagolunk hozzá. Ha kész a megfelelő szín, leállítjuk a habverőt, és elvisszük messzire. Nincs már szükségünk rá :D

3. Több részletben a felvert habunkhoz keverjük a porcukros mandulát. Eleinte óvatosan forgatjuk, majd a végén ha már az utolsó adag habot is elvegyítettük, párszor átkeverhetjük rendes keverő mozdulatokkal is. Kész a tésztánk.

4. Habzsákba töltjük, sima kör alakú nyomófejet használjunk hozzá. 50-es érme nagyságú korongokat nyomunk ki szilikonos sütőpapírra, nem túlságosan közel egymáshoz. 20 percre félrerakjuk, majd 150 fokon 12 -15 perc alatt készre sütjük őket. Fontos, hogy egyszerre csak egy tepsi legyen bent a sütőben.

5. Elkészítjük a csoki krémet is, káromkodva, a ganache-t. A habtejszínt felmelegítjük, a vajjal együtt. Ha ez az egyveleg kellően meleg, hozzáadjuk a csokoládét. Ha teljesen felolvadt a csokoládénk, kész is vagyunk. Hagyjuk kihűlni teljesen. Ha ez meg van, habzsákkal vagy kiskanállal is betölthetjük a macaronokat. Nincs más hátra, mint hogy azt mondjam:

6. Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://sutislanysutikei.blog.hu/api/trackback/id/tr9714473504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása